lecția 2.2

Instrucțiuni de bază pentru meditație

Meditația este o reflecție profundă, folosește principiul „cum gândești, așa devii”. O persoană care luptă pentru dezvoltare, evoluție, expansiune a minții, trebuie să aleagă cea mai largă, mai infinită și mai subtilă idee posibilă pentru meditație.

Două lucruri trebuie realizate în meditație:


1. Deconectează mintea de la obiectele care te limitează de ceea ce nu vrei să fii, de ceea ce te face sa te simți mic, de ceea ce te condiționează, ceea ce îți oprește dezvoltarea și expansiunea;;

2. Cufundă mintea într-o idee infinită meditează la infinit, la tot ceea ce este nelimitat, la Iubire ca esență.


Meditația include în sine cîteva aspecte:
1. POZIȚIA FIZICĂ

Diferite posturi fizice în șezut:

  • Padmásana - poziția lotus,
  • sau Ardha padmásana - poziția pe jumătate de lotus,
  • sau bhojanásana - poziția șezut cu picioarele încrucișate,
  • sau așezat pe un scaun (dacă pozițiile anterioare sunt inconfortabile, dar ținând spatele nesprijinit pentru a facilita starea de alertă)
Spatele trebuie să fie cât mai drept posibil, cu zona inimii deschisă și umerii relaxați. Ochii sunt închiși, limba este îndoită pe jumătate în gură (vârful limbii atinge cerul gurii și palatul superior). Mâinile sunt unite, punând palma dreaptă peste stânga și sprijinindu-le în poală.

2. IMAGINAȚIA

Este folosită la început pentru a deconecta simțurile de lumea exterioară și apoi este ușor lăsată deoparte.

Te imaginezi într-un loc în natură, spațios, foarte frumos.

Două senzații sunt importante aici:

  • spațiul este vast - nimic nu stă în calea atenției tale;
  • stai complet singur, nu este nimeni altcineva în jur. Este o senzație plăcută de calm.

Mintea va căuta să „fugă”, dar o vei întoarce înapoi la obiectul concentrării tale. Când ești mulțumit de calitatea imaginației tale, treci la următoarea fază.

3. RESPIRAȚIA

Lasă imaginația deoparte, încetează să o susții și îndreaptă-ți atenția către respirație. Fii atent la aerul care îți umple plămânii și apoi urmărește cu atenție cum aceștia se golesc. Când urmărești respirația, vei uita de lumea exterioară și de corpul tău. Va rămâne doar procesul de respirație.

Ai finalizat prima etapă a meditației, adică ți-ai retras atenția de la ceea ce te limitează: lumea exterioară și senzațiile corpului tău. Acum poți trece la meditația asupra infinitului.

BABA NAM KEVALAM
4. MANTRA

Motorul meditației, miezul acesteia, o reprezintă mantra.
Combinațiile de sunete sanscrite sunt aranjate astfel încât vibrația sunetului însuși conduce mintea către o vibrație superioară. Sensul termenului „mantra”:

  • man” - înseamnă „minte”,
  • tra” — “este ceea ce eliberează”.

Adică „mantra” este cea care eliberează mintea. Acest sunet deosebit este creat special în scopuri de meditație.

Folosește mantra universală „BABA NAM KEVALAM”. Înseamnă: „Cea mai înaltă conștiință este tot ceea ce este”. Adică eu sunt Conștiința Superioară și tot ce mă înconjoară este Conștiința Superioară. Pentru a absorbi mai bine semnificația la nivel emoțional și pentru a o simți, poți, de asemenea, să formulezi pentru tine înțelesul mantrei ca „dragostea este tot ce există” sau „bucuria este tot ce există”.

  • Mai întâi vorbește cu tine și concentrează-te pe sunetul mantrei „Baba nam kevalam” din interiorul minții tale. Încearcă să reciți mantra de mai multe ori la rând, astfel încât mintea să nu fie distrasă nicăieri.

  • Când simți că ești concentrat, treci la ideație (crearea unei idei): „bucuria este tot ce există” – încearcă să o simți. Simte sentimentele familiare de dragoste, căldură și înmulțește-le de mai multe ori. Repetând mantra, adâncește-te în aceste sentimente și pătrunde-le sensul odată cu sunetul ei.

Treptat, aceste idei vor începe să te pătrundă. Gândurile au un impact atât asupra sistemului nervos, cât și asupra sistemului glandular, activându-le în moduri noi, gândirea începe să devină pozitivă.

TEMĂ PENTRU ACASĂ

Începe să meditezi de două ori pe zi. Stabilește-ți regula celor cinci minute: meditează de două ori pe zi, chiar dacă ai doar cinci minute la dispoziție.

De asemenea, ajută să asociezi un nou obicei cu unul pe care îl ai deja. Întrucât probabil mănânci sau bei ceva dimineața și, de asemenea, seara, iar meditația este mai bună pe stomacul gol, mulți consideră că este cel mai bine să asocieze meditația cu mesele și să o facă înainte de a mânca.

Un interval bun pentru meditație este de 15-20 de minute, deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca mintea să se „încălzească” și să se liniștească zgomotul. Cu toate acestea, regularitatea este mai importantă decât calitatea, lungimea sau intensitatea, așa că poți începe pur și simplu cu regula celor cinci minute.

Aș dori să aud de la tine pe Telegram, grupul nostru privat.
Te invit să ni te alături.

Susține Echipa Meditație Pas cu Pas

Alătură-te nouă pentru a aduce efectele transformatoare și înălțătoare ale meditației în România. Deși Meditation Steps este un proiect necomercial, nu percepem bani pentru cursurile de meditație și nu monetizăm canalul YouTube. Funcționăm datorită recunoștinței și sprijinului celor care au experimentat beneficiile meditației si putem oferi acest serviciu important în continuare.
DONEAZĂ PENTRU DEZVOLTAREA PROIECTULUI
Made on
Tilda