LECȚIA 3.2

cum să stăpânești
arta CONCENTRĂRII
Concentrarea face meditația să fie interesantă. Acolo unde există un sentiment de creștere și dezvoltare, există și inspirație pentru meditație și un interes constant pentru a o împlini.

Când există unele așteptări de la meditație, de exemplu, îmbunătățirea sentimentelor și a emoțiilor, închizând ochii și executând o tehnică de meditație, fără a obține un anumit efect, atunci o persoană trage două concluzii:

1. Meditația nu funcționează. Aceasta încearcă să schimbe tehnicile, fără a merge mai adânc și ca rezultat nu obține niciun succes.

2. Nu sunt capabil să meditez – mintea mea este prea agitată


De fapt, ambele concluzii sunt false.


Pentru succes, trebuie să încetezi să mai privești meditația ca pe un rezultat care trebuie să apară imediat și să începi să o tratezi ca pe un proces. De exemplu, sentimentul de satisfacție din sala de sport nu vine din numărul kg acumulate, ci din modul în care ți-au antrenat mușchii.

De asemenea, meditația este antrenamentul gândirii, studiul abilității de a-ți gestiona gândurile. De obicei, creierul se gândește constant la ceva, sărind dintr-un gând în altul.

Yoghinii numesc mintea o maimuță turbată care a băut vin și a fost mușcată de scorpioni. Și într-o stare de concentrare ești activ, dar creierul este extrem de colectat și primești o recompensă hormonală – un sentiment de succes.



Mintea ar trebui să fie o unealtă, nu un maestru – nu gândurile ar trebui să ne stăpânească, ci noi ar trebui să deținem gândurile. Dar o persoană are un singur creier pentru toate ocaziile.

În meditație, el se comportă în același mod în care obișnuia să o ducă în viața obișnuită – când închizi ochii, creierul nu ascultă perfect. Totuși există o diferență între a gândi în meditație și a gândi obișnuit – aceasta este întoarcerea gândurilor cuiva la obiectul meditației.


Pentru a reveni la obiectul meditației sunt necesare două lucruri:

  1. Conștientizarea – Aceasta înseamnă capacitatea de a înregistra ceea ce gândesc în acest moment. Dacă ești conștient de ceea ce se întâmplă în mintea ta, poți schimba asta.
  2. Voința – Gândurile vor fi atât pozitive și negative – mintea este atașată de ele în același mod, ea vrea să le gândească. Este necesar un efort voit pentru a îndepărta mintea de gânduri și pentru a o întoarce la obiectul meditației.

Conștientizarea se obține prin puterea intenției tale. Meditația “construiește mușchi” în aceste moduri interne: conștientizarea și puterea voinței

După două săptămâni de meditație poți ajunge într-o stare în care mintea aproape că nu se mai grăbește.

Deoarece am avut tendința de a ne distrage mintea de la mai multe activități, nu doar meditație, atunci antrenamentul de concentrare afectează viața de zi cu zi: de ce să fii într-o stare ineficientă, când poți fi zi de zi într-una eficientă?


Câteva efecte benefice ale concentrării:

  • Intenție

  • Bucurie interioară și interes

  • Capacitatea de a absorbi idei

  • Energie

  • Intuiție
TEMĂ PENTRU ACASĂ
  1. Nu vă așteptați la efecte speciale de la meditație. Fii mulțumit de cât de mult efort ai depus și nu de ceea ce ai simțit în meditație.

2. Găsește în tine o intenție puternică de a te concentra asupra mantrei și a sensului ei, și încearcă să aduci mintea, ușor și cu iubire, la obiectul concentrației.


Aceasta este practica meditației. În fiecare zi face o persoană mai bună prin construirea “mușchilor” sufletului și minții.

Made on
Tilda