Ce este mantra?
Mantra este miezul sacru al practicii meditației yoghine.
Principiul psihologic fundamental al yoga „Cum gândești, așa devii” formează baza practicii meditației. Gândurile obișnuite formează tipare, iar acele tipare modelează experiența noastră despre lume. Tiparele pozitive de gândire generează sentimente pozitive, încredere în sine, ne ajută să creștem, să ne extindem și să ne îmbunătățim experiența de viață. Tiparele negative de gândire generează stări negative, contractate, cum ar fi depresia, furia, vina sau neputința. Ele pot crea complexe care inhibă expresia deplină a potențialului nostru sau care interferează cu capacitatea noastră de a avea relații sănătoase.
Meditația este o formă de autosugestie, care cultivă și generează în mod conștient o puternică înrădăcinare în pozitivitate, transformând atât experiența noastră interioară, cât și exterioară a lumii. Mantra este un instrument, calibrat în mod unic tocmai în acest scop.
De ce sanscrită?
Este cu siguranță posibil să folosești puterea gândirii pozitive și a autosugestiei prin repetarea oricărui gând pozitiv simplu, ușor de reținut, cum ar fi „Pacea” sau „Dragostea este esența interioară a tuturor”. Există, de asemenea, o mulțime de dovezi că afirmațiile și gândirea pozitivă funcționează, concentrându-se adesea pe calități specifice pe care persoana încearcă să le dobândească, cum ar fi „Sunt puternic”, „Am succes”.
Cu toate acestea, meditația cu mantra poate avea un efect de transformare și de elevare care este mult mai profund și mai larg decât ceea ce este posibil doar cu un concept intelectual, cum ar fi o afirmație.
Deoarece sunetul mantrei este abstract, ne poate ajuta să depășim conceptele noastre verbale obișnuite. Așa cum muzica instrumentală ne poate transporta în stări subtile și emoții care sunt dincolo de domeniul descrierii verbale, mantra ne poate conecta și la esența spirituală mai profundă a realității, care este dincolo de conceptualizarea intelectuală.
Așa cum nu poți încadra vastitatea oceanului într-o mică ceașcă de ceai, esența spirituală a ființei noastre ne conectează la ceva infinit și subtil care este dincolo de sfera intelectului limitat. Mantra servește pentru a ne îndrepta mintea către infinit și pentru a percepe acea parte subtilă a realității cu intuiția noastră.
Ce înseamnă mantra?
Cuvântul mantra provine din două silabe rădăcină - „man” = minte și „tra” = a elibera”. Deci mantra este definită literalmente ca un sunet care are capacitatea de a elibera mintea de toate limitările.
Baba Nam Kevalam este mantra folosită în această practică introductivă.
Baba = Iubire divină, infinită, Dumnezeu
Nam = vibrație
Kevalam = numai
„Mă gândesc doar la conștiința cea mai iubită, infinită, divină, care se află în miezul ființei și la esența tuturor.”
Cu fiecare repetare a lui Baba, conectează-te la sentimentul unei prezențe necondiționate, iubitoare. Acesta este cuvântul care ne leagă de Dumnezeu, ca tată, ca cel mai iubit, ca entitate cea mai apropiată și dragă.
Pe măsură ce repeți Nam, simte cum chemi acea prezență spre a se manifesta în interiorul tău.
Pe măsură ce repeți Kevalam, aceasta este partea mantrei care ne concentrează energia. Înseamnă „doar”, deoarece există doar acea prezență iubitoare, divină în jurul meu, dar înseamnă și „doar”, în sensul că mă gândesc doar la acea conștiință, las totul să plece.
Repetarea mantrei cu sens este esențială, deoarece prin invocarea sensului mantrei poate fi trezit efectul deplin. Este o modalitate de a îndrepta mintea către Dumnezeu și de a o scufunda în acea conștiință divină, infinită, ca o picătură de apă care se contopește în ocean.