Namaskar
De cand s-a lansat filmul „Secretul” s-a tot vorbit despre „Legea Atractiei” – deseori cu orientare catre obtinerea de bunuri, de sanatate sau de succese materiale.
Acesta este un lucru firesc. Este natural ca orice fiinta umana sa caute placere, fericire si comfort. Orice lucru care promite ca ne va oferi aceste obiective, ne va atrage cu siguranta atentia si ne va captura imaginatia. Intelegerea si aplicarea corecta a Legii Atractiei prin concentrarea pe ganduri pozitive promite transformarea prin care sa atragem lucrurile pe care vrem sa le experimentam in viata.
Totusi, reprezinta succesul material un semn al iluminarii spirituale? Asupra acestui punct de vedere imi exprim indoiala. In loc sa ne conduca catre o cautare mai adanca a adevarului spiritual, care ne poate da putere si intelepciune indiferent de circumstantele materiale, punctul de vedere in care succesul material este rezultatul controlului gandurilor care atrag acest gen de succese, hraneste fals sentimentul de merit al statusului obtinut.
Aceasta pare a fi o alta varianta a cunoscutului mit „Visul American”: daca muncesti mult, vei avea cu siguranta succes; numai ca in acest caz nu ne referim la munca grea ci la gandire pozitiva.
Mesajul Nerostit
Sunt o multime de mesaje nerostite si totusi continute in conceptul Legii Atractiei. Asa cum „Visul American” contine corolarul ca daca esti sarac insemana ca nu muncesti indeajuns, interpretari superficiale ale „Legii Atractiei” redau un mesaj indirect cum ca, daca nu-ti implinesti visurile inseamna ca nu esti indeajuns de pozitiv.
Asemenea puncte de vedere coreleaza fericirea cu bogatia materiala si sustin ca aceia care nu dau dovada vizibila de succes nu sunt fericiti. Si tot aceleasi puncte de vedere pun toata incarcatura injustitiei sociale pe seama unui sistem care incurajeaza inegalitatile, si nu sustine individul.
Multe variatii ale „Visului American” au condus la excluderea sociala a celor considerati lenesi, nu indeajuns de ambitiosi, lipsiti de gandire pozitiva. Nici una dintre abordarile Legii Atractiei nu a dus la compasiune, la solidaritate.
Acestea sunt variante ale ideologiei individualiste care sustin societatea capitalista si glorifica acel 1% din populatie care obtine succese extraordinare – nu doar fiind muncitori si merituosi – ci chiar si mai inaltati spiritual decat ceilalti. Desi promisiunea intrinseca a mitului este ca oricine poate obtine statutul ravnit (si sunt cativa – aceia ale caror povesti exceptionale strabat drumul de la saracie la un succes remarcabil), realitatea este ca designul inerent al sistemului capitalist pur si simplu nu permite oricui sa prospere. Ar fi nevoie de compasiune globala pentru a restructura sistemul sa devina mai echitabil, si aceasta ar fi mai degraba un semn de inaltare spirituala decat utilizarea legii atractiei pentru a sustine paradigma actuala.
Invataturi Stravechi
Nici una dintre invataturile spirituale stravechi din lume nu ne invata sa pretuim bogatia si semnele succesului material. Intelepciunea spirituala traditionala este considerata a fi o sursa perena de inspiratie care ne indeamna sa obtinem acea fericire conectata cu Divinitatea si nu sa alergam dupa iluzii, castiguri temporare din afara noastra. „Nu va adunati comori pe pamant, unde le distrug moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii” (Matei 6:19)
Povestea Ulciorului Miraculos
Exista o poveste moralizatoare despre un preot batran si intelept care s-a dus la vecinul sau sa imprumute un ulcior din sticla. A doua zi preotul s-a intors la vecinul sau si i-a spus: „Seara trecuta s-a intamplat un lucru extraordinar: ulciorul tau din sticla a dat nastere unui pui ulcior!” Si preotul i-a inmanat vecinului inmarmurit nu numai ulciorul de sticla pe care il imprumutase, ci si un ulcior mai mic.
In ziua urmatoare, preotul a revenit la vecinul sau si a intrebat daca poate imprumuta un bol de argint. Vecinul binevoitor i-a imprumutat vasul. Apoi, cand preotul l-a adus inapoi, aceeasi poveste: „Din nou, s-a intamplat un lucru extraordinar, vasul tau a dat nastere unui vas mai mic!” Si preotul a returnat cele doua boluri vecinului multumit.
In a treia zi, preotul a cerut vecinului imprumut o vaza. Vecinul s-a grabit sa-i dea cea mai frumoasa vaza. Dimineata, cand preotul s-a intors, el spuse: ” Imi pare rau, am vesti triste. Aseara vaza ta a murit!” Vecinul a izbucnit nervos: „Esti nebun? Oricine stie ca o vaza nu poate muri!” Atunci inteleptul batran a zambit cu o sclipire in ochi si a spus: „A, dar ulcioarele de sticla si bolurile de argint pot naste?”