LECȚIA 7.2


PRACTICĂ PENTRU CREȘTEREA VITALITĂȚII
Vyapaka Shaoca (sanscrit pentru „puritatea atotcuprinzătoare”) este o modalitate rapidă, simplă și incredibil de puternică de a îmbunătăți considerabil concentrarea în meditație.

Este o tehnică de curățare din yoga, cunoscută și sub denumirea de „jumătate de baie”, care stimulează „reflexul scafandrului” într-un mod care ne îmbunătățește capacitatea de a fi vigilenți în meditație.


Alte beneficii importante ale acestei practici sunt:

Imunitate crescută și rezistență mai mare la răceli

Circulație îmbunătățită

Întărirea sistemului nervos

Control emoțional mai mare al anxietății și al furiei

Vitalitate crescută

Vedere îmbunătățită

Digestie mai buna

Somn mai profund

Ce este „reflexul scafandrului”?

Reflexul scafandrului este un răspuns fiziologic automat al întregului sistem nervos la contactul cu apa rece de pe nări, față și ochi, pe care o împărtășim cu toate celelalte mamifere. . .

Când acest mecanism este declanșat: respirația și ritmul cardiac încetinesc, iar absorbția de oxigen este redirecționată în primul rând către inimă și creier și departe de extremități.

Acesta este conceput pentru a ne ajuta să supraviețuim unei perioade lungi de scufundare în apă, dar este și exact ceea ce va fi util în meditație.Când se face o jumătate de baie?


• înainte de meditație;


• înainte de asane (exerciții de yoga);


• înainte și după masă – în special pentru persoanele cu digestie proastă, precum și pentru cei predispuși la supraalimentare;


• înainte de culcare – când nervii sunt stimulați cu apă rece, respirația se calmează, bătăile inimii se calmează și somnul se instalează. Coșmarurile sunt adesea cauzate de tulburări ale sistemului nervos și un tratament cu apă înainte de culcare va calma nervii și gândurile.

Instrucțiuni pas cu pas pentru
efectuarea tehnicii „Vyápaka Shaoca”:

1
Mergeți la toaletă, goliți vezica urinară și eventual intestinele cât mai mult posibil. După aceasta, se toarnă apă rece pe chakrele inferioare și pe organele urinare. Acest lucru ajută la stimularea unui reflex care eliberează orice urină reziduală încă în vezică. Această practică simplă poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi și la creșterea sănătății întregului sistem reproducător. Într-adevăr, în Franța, bideul care este folosit pentru o practică similară este denumit „bain vital” - sau „baie de vitalitate” ca recunoaștere a acestui efect revigorant asupra întregului nostru sistem.
2
Cu mâna umedă umeziți zona ombilicului și zona opusă buricului, pe spate. Buricul cakra este zona care reglează căldura întregului corp. Când se răcește mai întâi, pregătește restul corpului pentru răcire ulterioară
3
Turnați apă rece pe brațe de la coate în jos și spălați-vă bine mâinile. Repetați un proces similar cu picioarele: de la genunchi până la picioare.
4
Pune apă rece în gură, aceasta va răci cavitatea bucală din interior, iar în timp ce o ții în gură, umple-ți palmele cu apă și stropește ochii deschiși de cel puțin 12 ori. Această stropire cu apă pe ochi activează reflexul scafandrului: se va calma. Apoi scuipă apa din gură. Stropiți cu apă și pe gât.
5
Practică „nasapana”. Această tehnică poate dura să te obișnuiești și este opțională pentru începători, dar este o practică puternică pentru îmbunătățirea directă a funcționării creierului. Pune apă în palmele tăiate și apoi, apropie capul de palme, trăgând apă din palmă printr-una dintre nări în timp ce înclini capul înapoi. Acest lucru permite apei să treacă prin pasajul nazal și în gât. Scuipă și apoi repetă pe cealaltă parte.
De ce este important să folosiți apă rece?
Apa rece are ca efect revigorarea și împrospătarea sistemului nostru deoarece face ca fluxul de sânge să se retragă de la suprafața corpului și să se concentreze în organele vitale.

Pe de altă parte, apa caldă sau fierbinte atrage sângele la suprafața corpului și departe de organele vitale și încurajează corpul să se răcească rapid. Acesta este motivul pentru care pielea se înroșește. Acest lucru determină un efect relaxant asupra corpului, dar creează și o stare de spirit mai plictisitoare, mai somnorosă.


În timp ce unii oameni pot crede în mod eronat că folosirea apei rece îi va face să răcească, în realitate efectul este invers. Pe măsură ce apa caldă determină organismul să declanșeze mecanisme de răcire rapidă și de revenire la echilibru, asta tinde să ne lase mai expuși la răceala.

Apa rece, pe de altă parte, îmbunătățește imunitatea și vigoarea prin stimularea circulației către organele vitale. Această tehnică are un efect bun asupra digestiei, îmbunătățește funcționarea organelor interne și îmbunătățește funcționarea creierului.

Cu cât apa este mai rece în timpul acestei practici, cu atât mai bine. Dacă sunteți foarte sensibil, începeți cu cel puțin apă călduță.

TEMĂ PENTRU ACASĂ

1. Înainte de fiecare meditație, efectuați practica de jumătate de baie a „Vyápaka Shaoca”


2. Încercați să experimentați folosind-o și în diferite momente ale zilei - înainte de a mânca, sau de a dormi, de exemplu, și observați efectul.

Susține Echipa Meditație Pas cu Pas

Alătură-te nouă pentru a aduce efectele transformatoare și înălțătoare ale meditației în România. Deși Meditation Steps este un proiect necomercial, nu percepem bani pentru cursurile de meditație și nu monetizăm canalul YouTube. Funcționăm datorită recunoștinței și sprijinului celor care au experimentat beneficiile meditației si putem oferi acest serviciu important în continuare.
DONEAZĂ PENTRU DEZVOLTAREA PROIECTULUI
Made on
Tilda