LECȚIA 9.2


Cum să acordați prioritate bunăstării
„Nu am timp de meditație”.

Acesta este obstacolul numărul unu pe care îl aud de la majoritatea oamenilor care se descurajează la început, când încearcă să integreze meditația în viața lor ocupată, stresantă și agitată.

Timpul este flexibil!

Cu toate acestea, timpul este o resursă foarte flexibilă. Dacă o țeavă se rupe în casa noastră, dintr-o dată trebuie să ne dedicăm câteva ore neplanificate din programul nostru prea plin pentru a face față problemei. Sau dacă un copil sau o persoană dragă se îmbolnăvește, dintr-o dată toată ziua noastră este reorganizată, astfel încât să putem avea grijă de el.

În toate aceste cazuri, ceea ce se întâmplă este că atunci când ceva devine o prioritate pentru noi, ne facem timp pentru asta. De cele mai multe ori acordăm o prioritate mai mare lucrurilor pe care trebuie să le facem pentru alții, pentru locurile de muncă, pentru familiile noastre, pentru casa noastră etc., decât pentru noi înșine. Astfel, încet, încet, putem ajunge să suferim de epuizare. Acest lucru se întâmplă atunci când nu ne facem timp să ne hrănim și să ne realimentăm propria energie și inspirație.


Ce vă “umple bolul”?

Există un exercițiu celebru de la Stephen Covey în care ia vasul și îl umple cu pietre mari până când publicul este de acord că este plin. Dar chiar este plin? Apoi adaugă pietriș în același vas, care se strecoară printre crăpăturile dintre pietre. Acum este plin. Sau este? El adaugă nisip și apoi apă. Acum este cu adevărat plin.

Cu toate acestea, dacă ar fi făcut exercițiul în sens invers, începând cu apă, apoi adăugând nisip, apoi pietriș, apoi pietre - este evident că ar face o mizerie uriașă.

Mai întâi trebuie să identificăm care sunt acele pietre mari, care sunt acele priorități cele mai importante pe care vrem să le includem în viața noastră și să le punem pe primul loc. Toate celelalte lucruri care necesită timp, dar care adaugă poate mai puțină valoare vieților noastre, vor completa întotdeauna golurile dintre acele priorități.

TEMĂ PENTRU ACASĂ
  1. Observă câteva zile la rând ce lucruri îți ocupă timpul. Păstrarea unui jurnal poate ajuta ca acest proces de reflecție să fie și mai precis.
  2. Acum clasifică lucrurile care au ocupat timp și decide dacă au fost pietre mari, pietriș, nisip sau apă.

Analizează prioritățile.

  • Desenează un cerc pe o bucată de hârtie.
  • Decide asupra celor mai mari 6 priorități pe care vrei să le incluzi în viața ta, care să te facă să te simți fericit, echilibrat și bine hrănit.
  • Desenează-le ca pe niște pietre, care sunt mai mari sau mai mici, în funcție de cât de importante sunt pentru tine, în interiorul cercului.
  • Gândește-te pe care dintre lucrurile care au fost în categoria pietriș sau nisip ai fi dispus să le reduci pentru a crea spațiu pentru aceste pietre mari din viața ta.
  • Reflectează la modul în care îți poți reorganiza prioritățile la nivel practic.

Susține Echipa Meditație Pas cu Pas

Alătură-te nouă pentru a aduce efectele transformatoare și înălțătoare ale meditației în România. Deși Meditation Steps este un proiect necomercial, nu percepem bani pentru cursurile de meditație și nu monetizăm canalul YouTube. Funcționăm datorită recunoștinței și sprijinului celor care au experimentat beneficiile meditației si putem oferi acest serviciu important în continuare.
DONEAZĂ PENTRU DEZVOLTAREA PROIECTULUI
Made on
Tilda